Novosti

Dr. Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne hrvatske države umro je na današnji dan prije 22 godine.  Otišao je kao karizmatska ličnost, najzaslužnija što je Hrvatska stekla svoju neovisnost, obranila se od velikosrpske agresije i oslobodila svoje okupirane teritorije.

Prvi Hrvatski predsjednik je rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Sudionik je antifašističkog pokreta od 1941., a iz Drugog svjetskog rata izlazi činom bojnika. Nakon što je 1967. godine potpisao Deklaraciju o hrvatskom književnom jeziku, isključen je iz Saveza komunista, smijenjen je i umirovljen te mu je zabranjen rad na Sveučilištu.

Od komunističkog režima je osuđen 1972. na 2 godine zatvora zbog "nacionalizma", pušten nakon 9 mjeseci. Osuđen je i zbog intervjua švedskoj televiziji 1981. na 3 godine, te pušten 1983. iz zdravstvenih razloga. Tijekom 1984., je vraćen u zatvor radi izdržavanja ostatka kazne, ali je iste godine zbog pogoršanja zdravstvenog stanja uvjetno pušten.

Nakon što mu je 1987. godine vraćena putovnica, odlazio je više puta u inozemstvo te svojim predavanjima među iseljenicima poticao stvaranje hrvatskoga nacionalnog pokreta. Godine 1989. osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu te do smrti ostaje njezin predsjednik. Nakon pobjede HDZ-a na izborima 1990. izabran za predsjednika Predsjedništva SRH. Nakon donošenja demokratskog Ustava 1990., izabran za predsjednika Republike 1992. godine.

Vodio je Hrvatsku u pobjedničkom Domovinskom ratu, koji je 1995. završen vojno-redarstvenom akcijom “Oluja”, a mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja Hrvatska je pod njegovim vodstvom postala cjelovita i slobodna.

U spomen na utemeljitelja moderne Hrvatske u organizaciji Općinskog Odbora HDZ-a Župe dubrovačke, danas u 16 sati u Crkvi Sv. Marije Magdalene u Mandaljeni služit će se sveta misa zadušnica, a iza mise će se položiti vijenac na Spomen obilježju u Mandaljeni.

Na konstituirajućoj sjednici novoizabranog županijskog odbora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinska Dubrovačko neretvanske županije uz prije izabranu predsjednicu Maju Vrnogu izabrane su četiri potpredsjednice Maja Radman Barčot, Maja Bender, Jelica Lazarević i Mirjana Pavlaković. Za tajnicu županijskog odbora Zajednice je izabrana Pavica Anelić.

Dana 26. listopada 2021. godine u 18.30 sati održana je izborna skupština Zajednice žena „Katarina Zrinski“ HDZ-a Župa dubrovačka.
Na izbornoj skupštini je za predsjednicu izabrana Marija Jelić.

U općinski odbor izabranesu:

1.    Irena Korda
2.    Ružica Misir
3.    Silvija Petrlić-Saltarić
4.    Snježana Putica
5.    Ivanka Raguž

Kao izaslanice na izbornu skupštinu županijske organizacije HDZ-a Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Dubrovačko-neretvanske županije, izabrane su:

1.    Maja Bender
2.    Ružica Misir
3.    Đive Mišić
4.    Silvija Petrlić-Saltarić
5.    Antonija Prkoča
6.    Snježana Putica

Skupštini su također nazočili županijska predsjednica Zajednice žena „Katarina Zrinski“ HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije gđa. Marina Sambrailo, predsjednik HDZ-a Župa dubrovačka gosp. Lovorko Klešković te njegov zamjenik gosp. Vlatko Vuletić.

.

 

Izborna skupština Zajednice žena Katarina Zrinski HDZ-a Župa dubrovačka će se održati 26. listopada 2021. godine u 18.30 sati u Velikoj vijećnici Općine.

Jučer su održani unutarstranački izbori u HDZ-u na kojima su se birali predsjednici lokalnih ogranaka stranke.  Za predsjednika HDZ-a Župe dubrovačke ponovno je izabran Lovorko Klešković, a za potpredsjednike Đuro Lonza i Vlatko Vuletić.
 
Biralo se i novo vodstvo u Županijskoj organizaciji HDZ-a. Za predsjednika županijske organizacije HDZ-a izabran je Blaž Pezo. Pezo je na tom mjestu naslijedio je saborskog zastupnika Branka Bačića koji je HDZ DNŽ vodio deset godina. Za njegove potpredsjednike izabrani su Đuro Lonza, Robert Krile, Dalibor Milan i Joško Cebalo.

Također ranije su izabrani i predsjednici Temeljnih ogranaka (njih 7) HDZ-a Župe dubrovačke, a to su;

-TO Soline-Plat – Nikša Arbanasin

-TO Mlini – Jakša Handabaka

-TO Postranje – Tomislav Kristović

-TO Srebreno-Kupari – Mateo Delić

-TO Mandaljena – Ivo Jović

-TO Čibača – Igor Konjevod

-TO Brgat - Antonio Vojvodić.

Općinsko izborno povjerenstvo HDZ-a Župe dubrovačke poziva sve članice i članove Hrvatske demokratske zajednice s područja Općine Župe dubrovačke na unutarstranačke izbore koji će se održati u nedjelju 17. listopada 2021. godine u vremenu od 08,00 - 19,00 sati u stranačkim prostorijama u zgradi Općine Župa dubrovačka u Srebrenom. Članovi HDZ-a će birati predsjednika OO HDZ-a Župa dubrovačka i njegove zamjenike, te predsjednika ŽO HDZ-a Dubrovačko neretvanske županije i njegove zamjenike.

Pozivamo sve, svih 436 naših članica i članova da izađu na izbore i biraju novo vodstvo župskog ogranka - poručuju iz Općinskog odbora HDZ-a.

Temeljem pravovaljanih kandidacijskih lista koje su dostavljene izbornom povjerenstvu a vezano za unutarstranačke izbore 2021 godine izborno povjerenstvo se sastalo i donijelo odluku o utvrđivanju kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Općinske organizacije HDZ-a Općine Župa dubrovačka  

Članovi mladeži HDZ Župa dubrovačka organizirali su i sudjelovali su u akciji čišćenja divljeg deponija otpada na području Brgata.

Na jučer održanim unutarstranačkim izborima za predsjednika HDZ-a Župe dubrovačke ponovo izabran Lovorko Klešković, a njegove zamjenike Đuro Lonza i Vlatko Vuletić. Izabran je i novi općinski odbor i izaslanici za Županijsku skupštinu stranke.

Općinski odbor HDZ-a Župe dubrovačke poziva svoje članove na unutarstranačke izbore koji će se održati u nedjelju 22. studenog. Članovi HDZ-a će birati novo vodstvo općinskog ogranka; predsjednika, njegovog zamjenika i članove Općinskog odbore te izaslanike za izbornu skupštinu Županijske organizacije.

Nakon provedenih izbora za članove vijeća Mjesnog odbora Donji Brgat koje su održani 18. listopada, 13. studenoga je održana je konstituirajuća sjednica vijeća ovog mjesnog odbora.

Općinsko izborno povjerenstvo jutros je objavilo rezultate izbora za članove vijeća Mjesnog odbora Donji Brgat koji su održani jučer 18. listopada. Od 117 birača upisanih u popis birača za Donji Brgat glasovalo je njih 52 što čini 44,4 posto od ukupnog broja upisanih.

U hotelu Sheraton jučer popodne je održana 40. sjednica Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko neretvanske županije kojoj je nazočio i predsjednik stranke premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

U velikoj vijećnici zgrade općine u Srebrenom sinoć je održana izborna skupština Mladeži HDZ-a Župe dubrovačke na kojoj je izabrano novo vodstvo župske organizacije mladeži vladajuće stranke.

Mladež HDZ-a Župe dubrovačke poziva sve svoje članove, simpatizere i ostalu župsku madež u dobi od 16 do 30 godina na izbornu skupštinu koja će se održati u petak 24. srpnja s početkom u 20.30 u zgradi Općine Župa dubrovačka u Srebrenom (velika vijećnica 2 kat).

Nakon uvjerljive pobjede Hrvatske demokratske zajednice na jučerašnjim parlamentarnim izborima Općinski odbor stranke uputio je zahvalu svim župljanima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su svoj glas dali listi HDZ-a.

Na izborima za deseti saziv Sabora Republike Hrvatske glasovalo je 3.308 ili 44,21 posto od ukupnog broja upisanih birača u Župi dubrovačkoj. Uvjerljivo najviše 1.604 ili  49,28 posto glasova dobila je lista HDZ-a predvođena ministrom zdravstva Vilijem Berošom. Na drugom mjestu po glasovima Župljana je  Restart koalicija s 13,52 posto glasova, slijedi Most s 12,63 posto, te Domovinski pokret 12,29 posto. Preko 5 posto (5,01) je i koalicija Možemo.

Ministar zdravstva Vili Beroš i nositelj liste HDZ-a u desetoj izbornoj jedinici posjetio je večeras Srebreno gdje je nazočio predizbornom sastanku članova Općinskog odbora HDZ-a Župa dubrovačka i predsjednika temeljnih ogranaka. Uz ministra Beroša u Srebreno su stigli i kandidati na listi HDZ-a u našoj županiji; gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Županijskog odbora stranke Branko Bačić i župan Nikola Dobroslavić.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravio je jučer u našoj županiji i obišao radilište Pelješkog mosta, a nakon toga kao Predsjednik HDZ-a sinoć sudjelovao na proširenoj sjednici predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije u Vrtovima Sunca u Orašcu.

Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice na jučer održanom sastanku u Vrtovima Sunca u Orašcu sastavio je listu prijedloga kandidata za desetu izbornu jedinicu. Među devet predloženih kandidata od kojih će središnjica stranke u Zagrebu izabrati četiri, predložen je i općinski načelnik Silvio Nardelli.

Na jučerašnjim izborima za predsjednika HDZ-a i čelne ljude stranke uvjerljivom većinom glasova pobijedio je tim premijera Andreja Plenkovića. Plenković je novi mandat na čelu vladajuće stranke osvojio s 80 posto glasova, za zamjenika predsjednika je izabran Tomo Medved sa 72 posto glasova, a za potpredsjednike stranke izabrani su svi kandidati Plenkovićeva tima - Oleg Butković (19 posto), Ivan Anušić i Branko Bačić (po 17 posto) te Zdravka Bušić (14 posto).